Sjöfartsverket bekräftar: Vill sjömäta grunda vatten
- 29 apr 2022
Sjökortslyftet skulle lyfta hela sjökortssystemet - men kritiken har varit knivskarp. Nu bekräftar Sjöfartsverket än en gång att man vill genomföra nya mätningar av grunda vatten.
Artikel från "Praktiskt Båtägande".
Sveriges sjökort har uppdaterats. I samband med projektet, som kallas Sjökortslyftet, har dock Sjöfartsverket mött skarp kritik för att de nya sjökorten ser väldigt annorlunda ut mot tidigare. De tre båtlivsorganisationerna har gemensamt uppmanat sina medlemmar till bojkott, då de menar att de nya sjökorten innebär en säkerhetsrisk för fritidsbåtägare. Sjöfartsverket å sin sida har hänvisat förändringen till att de haft dåliga underlag, bland annat i Stockholms skärgård där många vatten inte har djupmätts sedan de handlodades på 1800-talet. Nu går Sjöfartsverket ut med ett pressmeddelande där de bekräftar det de berättade i en intervju med Praktiskt Båtägande i mars. En hemställan har lämnats in till regeringen för att få medel till att göra nya sjömätningar i grunda vatten.
– Att kartera områden är väldigt kostsamt, där behöver det finnas en nationell plan för att kartera grunda vatten. I och med det här arbetet tillsammans med båtlivsorganisationerna så vill vi se över vilka områden vi har möjlighet att prioritera. Det finns några passager som vi har sett, baserat på inskickat material, där det kan finnas anledning att göra vissa kompletteringsmätningar, sa då Magnus Hovberg, produktionschef på Sjöfartsverket, i en intervju med Praktiskt Båtägande.
LÄS MER: Fortsatt sjökortskritik: “Köp dem inte”
Båtlivsorganisationerna har reagerat positivt på pressmeddelandet, som publicerades den 28 april. Svenska Kryssarklubben var en av de första att uppmärksamma förändringen, bland annat i en artikel som publicerades i medlemstidningen På kryss förra året. Nu kommenterar de själva det senaste utspelet från Sjöfartsverket.
– Det är mycket tillfredsställande att vår dialog med Sjöfartsverket nu börjar ge resultat. Vi ser fram emot fortsättningen och hoppas att regeringen bifaller myndigheternas önskan om 100 miljoner kronor så att vi fritidsbåtsfarare och mindre yrkessjöfart kan få nya moderna och samtidigt säkra sjökort, säger Fredrik Norén, generalsekreterare på Svenska kryssarklubben.